Kainot Pojat

Kainot Pojat

Kainot Pojat on eläkeläismiesten kuoro, jota johtaa itsekin eläkkeellä oleva kanttorimme, Kaino Viljanen. Hän on mitä parhain esimerkki kuoromusiikin elvyttävästä voimasta. Hän täytti äskettäin 82 vuotta, mutta tenori raikaa vielä puhtaasti. Hänen johdollaan suunnitellaan kuorolle useimmiten joko vuodenajan tai tapahtuman luonteen perusteella tilaajan mieltymysten mukainen ohjelmisto.

Hänen johdollaan on kuoro kehittänyt melko laajan ja monipuolisen lauluohjelmiston, jota on yhä enemmän kyselty myös kotikaupunkimme ulkopuolelle. Lähiseudun palvelutalojen varttuneille asukkaille sekä sairaaloiden vuodeosastoille olemme pystyneet tarjoamaan erilaisia konsertteja ja pieniä laulunäytelmiä ja kysyntä tuntuu koko ajan kasvavan.

Kainot Pojat on Naantalin seurakunnan virallinen kuoro ja tekee myös läheistä yhteistyötä Naantalin Eläkeläisten kanssa, laulaen Tarinatuokioissa vähintään kerran kuussa.

Ohjelmisto koostuu hengellisistä lauluista, operetti- ja kansanlauluista sekä tutuista varttuneiden yhteislauluista. Eniten kuulijoiden kiitoksia ovat keränneet laulunäytelmät, joista ajankohtaisin on Puosuvaarin Merimuistelmat. Sitä esitetään kevään aikana lähiseudun palvelutaloissa kymmenisen kertaa.

Konserttien ja laulunäytelmien sisältö on suunniteltu varttuneiden tarpeisiin ja sen vuoksi niiden pituus on normaalisti n. puoli tuntia. Yhteislaulun helpottamiseksi kuorolla on myös erilaisia lauluvihkoja yleisön muistin virkistämiseksi. Useimmat kuulijat löytävät helposti ohjelmasta omat suosikkinsa.

Myös kuoron laulajien lukumäärä on viime vuosina ollut kasvussa, ja virallisesti meitä on tällä hetkellä 17 vireää eläkeläistä. Kuten tunnettua, ovat eläkeläiset varsin kiireistä porukkaa, joten yleensä laulajia on esiintymässä 10 – 14 henkeä. Yhtenäiset kuoroasut antavat siistin kuvan, kuten kainoille, mutta mukaville pojille kuuluukin.

Kainojen Poikien säestäjänä on koko kuoron historian ajan toiminut pääasiassa Leena Litzen, joka toimii myös sisarkuoro Ruusunmarjojen vetäjänä. Kiireisen Leenan tuuraajana esimerkiksi joulukonserteissa on toiminut Tiina Lustig.

Lukuisat tutkimukset ovat kertoneet, että musiikilla on selkeästi ihmisen mielen virkeyttä lisäävä vaikutus. Mitä varttuneemmista henkilöistä on kysymys, sitä elvyttävämpää on musiikin mielihyvää tuottava voima.

Naantalin seurakunnan toiminnassa on varsin aktiivisesti mukana musiikki eri muodoissaan. Ympäri vuoden on Naantalissa tarjolla myös monipuolista kuoromusiikkia. Kuorolaulu on tutkimusten mukaan erityisen tehokasta aivojumppaa ja henkistä terapiaa. Se on myös tunnetusti yhteishenkeä tehostavaa joukkuepeliä, jossa musiikin keinoin luodaan henkistä hyvinvointia sekä kuorolaisille että kuulijoille.

Kainojen Poikien perusajatus on saada samanhenkiset miehet harrastamaan yksiäänistä kuorolaulua toinen toistaan taidoissa tukien.

Kuoroon liittymisen kynnys on haluttu saada mahdollisimman matalaksi. Siihen riittää, kun tulee mukaan harjoituksiin tai soittelee alla olevien yhteyshenkilöiden puhelimeen.

Yhdessä laulaminen on tarjonnut mielihyvää sekä laulajille että kuulijoille. Mainio joukkohenki auttaa uusiakin tulokkaita pääsemään helposti mukaan. Varsinaista nuotinlukutaitoa ei tarvita, vaikka nuoteista lauletaankin.

Jos lukijalla heräsi kiinnostus ihmisläheistä ja henkisesti palkitsevaa harrastusta kohtaan, niin harjoittelemme maanantaisin Naantalin seurakuntakeskuksessa klo 17.30 lähtien ja uusiakin laulajia saatamme ottaa mukaan vielä muutaman.

 

Kainojen Poikien seuraavia esiintymisiä:

  •  Masku, Luukan palvelutalo (Puosu) 4. 5. -12 klo 13.00
  • Naantalin Eläkeläiset, Urheilutalo 9. 5. klo 12.00
  • Sävelkoti, Turku, (Puosu) 10. 5. klo 13.00
  • Aurinkokammari, Naantali 18. 5. klo 13.30
  • Varissuon kirkko, Turku 29. 5. klo 13.00
  • Ruusukortteli, Turku (Puosu) 29. 5. klo 17.00
  • Pöytyä (Puosu) 2. 5. klo 15.00
  • Heinäkuussa Kirkkopuiston paviljongissa ???

 Laulun iloa toivottaen

 Kaino Viljanen, taiteellinen johtaja, p. 02-435 7889

Kari Villberg, yhdyshenkilö, p. 0400-528 001