Höga kusten 21-24.8.2017

Loppukesän matka Ruotsiin ( Höga kusten) 21-24.8.2017

 

Maanantai iltana 21.8 ryhmä Naantalin Eläkeläisiä oli lähdössä Ruotsin matkalle. Matkan alku oli normaalista hieman poikkeava, sillä matkustimme Ruotsin puolelle normaalista poiketen Finnlinesin rahti-/matkustajalaivalla. Laivaan päästyämme meille tarjoiltiin heti runsas ja maittava ateria jonka jälkeen olikin syytä mennä pikaisesti nukkumaan jotta olisi jälleen virkeänä aamiaisella ennen kuin laiva saapuu Kapellskäriin.

Vatsat täynnä, jopa pullollaan, lähdimme ajamaan kauniiden maisemien ja pienten Ruotsalaiskylien läpi kohti Upsalaa. Oppaamme Jouni Elomaan kertoessa matkan aikana monenlaista tietoa jota hänellä kyllä oli onhan hän ollut Upsalan yliopistossa opettajana monta vuotta.

Upsalan Tuomiokirkko

Upsalan Tuomiokirkko

Upsala kierroksen ja tuomiokirkkoon tutustumisen jälkeen jatkoimme matkaa kohti Gamla Uppsalaa jonka valtavat hautakummut kuuluvat ruotsin tärkeinpiin muinaisjäännöksiin.

Matka jatkui kohti pohjoista. Söderhamnissa tutustuimme ”Hälsingegård Erk-Andersiin”, joka on

yksi seitsemästä maatalosta Hälsinglandissa, jotka on valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi.

Illaksi saavuimme Sundsvalliin ja majoitumisen jälkeen jäi vielä aikaa tutustua kaupunkiinkin jos  jaksoi lähteä kävelemään pitkän päivän jälkeen.

Aamiaisen jälkeen lähdimme kohti Örnskölsdvikiä, jossa sijaitsee maailman ensimmäinen suolasilakkamuseo. Täällä saimme monenlaista tietoa tästä ruotsalaisesta erikoisuudesta kuin myös paikallisesta merenkulun historiasta  ja kulttuurista. Ruotsin Korkea Rannikko, Höga kusten, jäi taaksemme, alueelle on ominaista merestä kohoavat jyrkät graniittiseinämät ja kallioiset saaret.P8230041

Mutta matkamme jatkui kohti Uumajaa ja Västerbottenin ulkoilmamuseota, joka kertoo alueensa historiasta. Täälä on myös saamelaisasumuksia joihin pääsimme tutustumaan.

Illalla ajoimme Uumajan satamaan, josta Wasalinen laiva toi meidät takaisin Suomeen, majoituimme vielää Vaasaan yhdeksi yöksi. Aamulla teimme vielä kattavan kierroksen Vaasassa ennen kuin lähdimme ajamaan kohti Naantalia. Närpiössä tehtiin myös lyhyt kiertoajelu ja näimme uutta ja vanhaa Närpiötä. Eurajoella  pysähdyimme vielä lounaalle upeaan Vuojoen kartanoon. Naantaliin saavuimme iltapäivän lopulla, hieman erilainen kesäinen ulkomaan matka oli takana. PK

Örnskölsdvik. Täällä on maailman ensimmäinen suolasilakka museo sekä kylän pieni kappeli

Örnskölsdvik. Täällä on maailman ensimmäinen suolasilakka museo sekä kylän pieni kappeli

Kuvassa oppaamme Jouni Elomaa kertomassa Upsalan tuomiokirkon historiaa.

Kuvassa oppaamme Jouni Elomaa kertomassa Upsalan tuomiokirkon historiaa.